2008-11-18

Apatiska barn

För ett par år sedan, visade det sig att hundratals barn till assylsökande i Sverige var apatiska. Det blev en livlig diskussion. Sverige är ett litet land, där 200 apatiska barn är många. Somliga spekulerade i att föräldrarna på något sätt framkallade apatin hos sina barn, för att få möjlighet att stanna i Sverige. Nu har det kommit en rapport från Karolinska Institutet och Rädda Barnen. Det tar nämligen längre tid att göra en vetenskaplig undersökning, än att hävda en förutfattad mening. Apatin skapades av smärtsamma upplevelser i land med krigsförhållanden. Sådana finns dock för jämnan. Att det var så många vid det aktuella tillfället, kan man inte förklara. Det kan ju faktiskt bero på att osannolika saker händer. Ibland snöar det på midsommarafton, utan att det behöver vara statsministerns fel. Den slutsats som dras, är att vi måste vara extra observanta vid flyktingmottagning. Det är den medicinska sidan. Vad som kanske borde utredas är den politiska. Ansåg myndigheterna att flyktingarna inte var hotade i sina hemländer, trots att de sett bilder på hur kriget rasade där. Sådana utredningar görs inte så lätt. Det finns inga bra metoder att tränga in i byråkratens håg.

2 kommentarer:

ANNA-LYS sa...

Att inte bli trodd är det absolut farligaste, det är som om man inte ens existerar. Hjärnan är smart och anpassar sig till den omgivande och misstänkliggörande samhället ... och går in i ett apatiskt läge ... en överlevnadsmekanism ... från den tiden vi lurade farliga stora djur att vi var döda. Problemet är bara att hjärnan inte kan göra skillnad sen på real, unreal och surreal ... och förpassar kemin och livsviktiga uppehållande organ till "goig-on-dying". Det behöver man inga år på sig att förklara, jo om man sitter i en djävla utredningsgrupp bestående av politiska lekmän eller uppköpta specialister och andra Ex. perter.

Grrrrrrrrrrrrr :-O

Leg. B. Anna D. Anna-Lys

Conrad Johansson sa...

Jo, men det väger ju tyngre om en expert uttalar sig...
Alltså, jag tror att den här hopplösheten upplevs olika av barn och vuxna. Vuxna kanske förnimmer en strimma av hopp, och blir inte helt apatiska. Fast jag har inget belägg för att det är så. Jag känner så få i denna prekära situation. Vad som upprörde mig var att en hel hop människor oreflekterat uttalade sig om att föräldrarna framkallade apati hos sina barn. Det blev drag under galoscherna för obskyra främlingsfientliga. Det fanns de som antydde att läkarna gav fel diagnos, för att hjälpa utlänningarna att få stanna i Sverige. Då undrar jag vem man ska lita på: rasisterna eller läkarna. Utredningen - som jag inte har läst in extenso - visade att det inte fanns ett samband mellan apatin och asylprövningen. Det ska det inte heller finnas. Det är individens skyddsbehov som ska ligga i vågskålen.
Det verkar som om varken du eller jag eller experterna kan säga varför det var så många apatiska barn vid just denna tidpunkt. Vi kan bara gissa. Och som du kanske känner till har jag ett horn i sidan till vissa myndigheter.