2008-08-19

Homeopati

[James Randi föreläser (youtube)]

Ni kanske har hört på radions "ring p1" hur flera personer förespråkar homeopati i vården. I flera länder är det en erkänd metodik. Tyvärr är vårt land underutvecklat. I den offentliga vården förekommer inte homeopatiska preparat. Om ni följer länken så får ni en presentation på engelska. Har ni inte tillräckliga språkkunskaper, så ger jag en kort sammanfattning.



Traditionellt har man använt organiska mediciner från växter och djur. Med iatrokemin och Paracelsus under renässansen började man använda ämnen från mineralriket. En dogm från Paracelsus var:


  • Gift eller icke gift - endast mängden avgör

Först i modern tid har det bevisats att det finns ämnen, vilka är absolut giftiga, i hur små mängder de än administreras (en molekyl). Paracelsii dogm är inte generellt sann. Det tog femhundra år att visa det. Sunda förnuftet borde avhålla oss från gifter, kan man tycka, men det finns ämnen som är giftiga, men som kroppen ändå behöver. Ett känt exempel är selen, vilket klassas som toxiskt, och inte får tillföras jorden i vårt land. Inget hindrar oss dock från att köpa grönsaker från selenrika länder eller köpa selenpiller receptfritt på apoteket. I analogi med Paracelsii dogm, förespråkar homeopater tillförsel av allehanda gifter i små doser. James Randi förklarar på videon hur små de är. Ofta är det mindre än en molekyl. De är inte skadliga, och har inga andra biverkningar än hål i plånboken. De är onyttiga och oskadliga. Hur ska lagstiftare handskas med dylika produkter? De får naturligtvis säljas. Detta tas av homeopaterna som ett erkännande av produkterna. Homeopatisk medicin är ett stort bedrägeri. Därmed inte sagt att skolmedicinens alla preparat är bra. Fast vi är på väg mot en bättring, hoppas jag. I min ungdom arbetade jag med tillverkning av vitamindroppar som innehöll både arsenik och stryknin. Den produkten finns inte längre, hoppas jag.


/NB



Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim

Inga kommentarer: