2008-08-22

Förgiftning


If this is coffee, please bring some tea; but if this is tea, please bring me some coffee. (Abraham Lincoln)

Gifter
Symptom på förgiftning är synnerligen ospecifika. Utifrån symptomen kan man inte avgöra vilken typ av gift det rör sig om. Om man inte känner till det, är det inte möjligt att ge en adekvat behandling. Att ge patienten mycket vatten och framkalla kräkning kan vara fel ibland. Detta är ABC, och det finns bättre redogörelser på nätet. Ring 112 till giftinformationscentralen!





Paracelsi dogm kan sägas vara korrekt i en mening: för mycket av en substans är skadligt. Det gäller vanliga ämnen som vatten och luft också. I Bergmarks bok skildras hur en man gjorde självmordförsök med koksalt. Att alkohol är giftig torde alla känna till. Uppenbarligen gäller etiketten "gift" för i stort sett allting. Det måste till en kvantifiering: Hur giftigt? Det är synnerligen svårt. Man kan bestämma LD50 (lethal dose 50 %). Då har man en population försöksdjur och testar vilken dos som dödar hälften av djuren. Det är en klumpig metod. Det krävs en väldig massa djur, och vi kan ju inte vara säkra på att ett gift verkar likadant på människor som på djur. DDT som effektivt dödar insekter, tycks inte vara särskilt giftigt för människan. Ett bättre alternativ är att göra mätningar på celler. Amestestet som testar mutagencitet är ett lysande exempel. Det är enkelt och kräver inget menageri. Fast bakterier är ju inte mänskliga celler. Ett mutagent ämne enligt testet kanske inte framkallar cancer hos människa. Det tidigare omnämda bensapyren är inte i sig cancerframkallande, men omvandlas i kroppen till en substans som är det. Vid bedömning av ett ämnes giftighet är det flera synergieffekter att ta hänsyn till.

Om någon talar om för dig att ett visst ämne är giftigt, så kan du kontra med att inget ämne är ogiftigt.


För luftföroreningar har Arbetsmiljöverket tagit fram hygieniska gränsvärden. Om luften överstiger dessa, kan den vara skadlig, och då ska ingen behöva vistas i den.
Mat och vatten kan också vara giftiga. Här kan man inte alltid sätta upp dylika gränsvärden. Det får bli en bedömning från fall till fall.

Halt
Koncentrationen av ett ämne kan anges med olika måttenheter som ppm, mg/m^3, Bq/m^3 etc. Man bör kolla vilken enhet som gäller i det aktuella fallet. Vad gäller ppm=parts per million, så kan man fråga "miljondelar av vad?". Vanligen är det vikt/vikt dvs. mg ämne per kg luft.

Inga kommentarer: