2009-10-09

Who's next?



Nobels fredspris har av norska parlamentet tilldelats Barack Obama, för att han aktivt har försökt hindra spridning av kärnvapen till skurkstater som Iran och Nordkorea.
http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/index.html


____________________


Bland de tidigare politikerna som har fått priset märks Woodrow Wilson*, som skapade Hitlerismen i Tyskland, och Henry Kissinger, som skapade de röda khmererna i Cambodja. Obama har inte hunnit göra så mycket ännu, under de nio månader han varit president. Men han verkar snäll, så han ska väl ha ett fredspris ändå.Norske Nobelinstitutt i Oslo (f.d. Kristiania)

_____________

Jag ser i bladet, att valet av Obama som mottagare av fredspriset, hyllas av läsare och bloggare världen över. Några har ju en avvikande uppfattning, men det måste vi acceptera i ett öppet samhälle. Nobelkomittén har gjort ett gott arbete.

________________________________________

Kritiska röster menar, att fredpriset till överbefälhavaren för världens största krigsmakt, inte är så lyckat. Emellertid är det ju en sådan person, som kan låta bli att kriga allra mest. Det har inte de där gnällspikarna fattat.

______________

*"Utrikespolitiskt strävade han efter att hålla USA neutralt under första världskriget, men det tyska oinskränkta u-båtskriget tvingade honom i april 1917, att förklara krig för att - som han uttryckte det - "trygga världen åt demokratin". Med kriget hade han också ambitionen att göra slut på alla krig." (wikipedia) Det är en anmärkningsvärd fredsinsats, sedd med moderna glasögon.

Inga kommentarer: