2008-06-13

Vägd och befunnen mätt

Metrologi kallas läran om mått.


Att mäta innebär att jämföra ett prov med en blank (nolla) och en standard (enhet). En sådan standard var i forna tider en av myndigheterna stadfäst likare, som exempelvis arkivlitern:


Strävan har varit att minimera antalet måttenheter. Vi har numera grundmåttenheter för längd, vikt, tid etc. Ur dessa kan andra enheter härledas. Det är det så kallade SI-systemet. Tre måttenheter är lite problematiska:

Kilogrammet är inte reproducerbart, utan definieras av en standardklump.

Kelvin, Candela och mol borde kunna härledas. De är strängt taget inte grundenheter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

År är ett mått på längden (eller bredden eller höjden)

I dag infaller ett särdeles märkbart avvikande sådan´t. Det infaller nämligen inte varje år. Faktiskt mer sällan än skottåret!

Det funderar jag extra på! ;-)

Kramar från Ibbe

Conrad Johansson sa...

Tack Ibbe
Ett år är ju tiden mellan ett upprepande av händelser i naturen, som vårdagjämningen. Att på detta sätt knyta tiden till naturen, och inte till gud, anses vara hedningarnas kalender. Koranen förespråkar i stället månkalendern, som inte tar hänsyn till det köttsliga. I sagda bok kan man läsa att året har exakt 13 månader, för att gud har bestämt att det ska vara så. Det är ju gud som har skrivit boken, om man får tro på sägnen.
Det är en cykel av 12 år, vart knutet till ett djur, därför kallas det zodiaken. I år är det råttans år. Vidare finns fem element, detta år är det jord, precis som för sextio år sedan.
Här handlar det om en speciell gren inom metrologin som kallas "kronologi". För den som vill ha en rationell kalender, finns något som kallas "julianska dagtal", de är helt befriade från mytologi. Nu är det exempelvis 2454631,79670.