2008-05-04

Tvivel - exegetiska hoernet

"Givet en rät linje och en punkt som ligger utanför linjen, kan man dra en och endast en rät linje som går genom punkten och är parallell med linjen."



En apostel stod en dag vid min dörr. Han höll fram en bok och sporde: "Tror du inte, att världen skulle se bättre ut, om alla läste denna bok och följde dess ord."

Jag kunde ju inte neka till att det var så. Samtidigt betvivlar jag inte att världen skulle se ganska hygglig ut, om alla följde sitt samvete , snarare än dogmatiskt levde enligt en text. Jag anser att texter skall ifrågasättas. I synnerhet finns det somliga som ifrågasätter det femte axiomet i Euclides' Elementa. En skola säger: det finns ingen. En annan: det finns fler än en.
Axiom, trossatser eller postulat är sådana "sanningar" som behövs för att kunna föra resonemanget vidare. De är som spelreglerna i ett spel. De ska inte ifrågasättas, ty då ändrar ju spelet karaktär. Men det är ju också stimulerande, att nya spel skapas. Att tvivla är enkelt. Att tvivla intelligent är svårt.

Inga kommentarer: