2008-05-28

ייִדישע אווטאָנאָמע געגנט



För att vara ett alternativ till sionismen uppfanns ett autonomt län för judar vid floden Amur i Sibirien. Här är jiddish officiellt språk. http://www.eao.ru/eng/

Det är ju lätt att genomskåda denna Stalins "välvilja". Hörde att en italiensk högerextremist ville ge zigenarna ett eget land i Saharaöknen. Alla har inte till fullo accepterat den fria rörligheten inom EU.
____________
Jiddish är ett exterritoriellt minoritetsspråk i Sverige. Det fanns invändningar mot att ge språket denna status. De enda som talar språket som förstaspråk är invandrare. Då skulle rimligen alla invandrarspråk vara exterritoriella minoritetsspråk. De övriga minoritetsspråken har talats sedan århundraden. De är finska, samiska, romani och meänkieli. Huruvida samiska är ett språk kan ju diskuteras. Somliga tala om olika samiska språk, andra om olika dialekter. Att dialekter kan skilja sig ganska mycket får man klart för sig om man jämför de svenska dialekterna älvdalsmål, överkalixbondska och närpesmålet. De är alla svenska, men skiljer sig oerhört mycket.

2 kommentarer:

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack

Conrad Johansson sa...

Sänd gärna ett anonymt vykort från Sibirien.