2008-05-21

tala om trollen



Så var det dags för oss i Sverige. Några sabotörer har försökt prångla in explosiva ämnen i kärnkraftverket i Oskarshamn. Jag har tidigare bloggat om bojkotter som tämligen verkningslösa för samhällsförändring. De allmer förkommande detonationerna är lika verkningslösa. Den största smällen var väl bomberna i Japan under senare delen av andra världskriget. Möjligen påskyndade de kejsarens underskrift av fredsfördraget. De lyckades inte skrämma fiender att anfalla USA för all framtid. När Frankrike och Sovjetunionen också hade dessa domedagsvapen inträdde en tid av terrorbalans mellan stormakterna. Senare har även mindre stater skaffat bomben i avskräckande syfte. Sovjetunionen föll, till följd av att några skramlade med nyckelknippor, eller vad det nu var. Folkets massa är mycket mäktigare än en smällare. Tyvärr inser inte alla det. Det är individer som inte har något stöd hos folkflertalet. De, som vill återupprätta kalifatet och liknande, har inte värst många anhängare.


Om det i detta speciella fall handlar om en protest mot kärnkraften, så vill jag påminna om att folket har beslutat i en folkomröstning att den ska avskaffas. Jag tror det var till 2010. Så det är ju bara att vänta ett par år, så finns det ingen kärnkraft. Då kan vi köpa el från Finland, som ohämmat bygger ut sin kärnkraft. De danska vindmöllorna ger väl inte så mycket energi att det räcker för export. Med detta vill ja ha sagt, att det inte finns någon konsensus om avvecklandet.


Vi väntar väl bara på Miljöpartiet. De andra har redan börjat vackla. Rent praktiskt kommer uran-235 snart att vara slut. Däremot finns det ganska gott om torium. Och framför allt fusionskraften har en framtid.

Inga kommentarer: