2009-11-23

Kärlek utan barn eller barn utan kärlek

När jag läser deras argumentation, att äktenskapet är en potentiell möjlighet till alstrande av barn, blir jag tveksam. Har dessa fundamentalister inte fått sexualundervisning i skolan? Det kan avlas barn, även om inte modern är lagvigd med fadern. En man och en kvinna kan vara lagvigda, utan att det föds barn i äktenskapet. Så detta om mänsklighetens fortlevnad, är ett dåligt argumentet mot homovigslar i kyrkan. Vore det inte bättre, att de sade, att de inte gillar HBT-personer, och att dessa inte bör ha tillträde till det heliga sakramentet.

På Järvafältet

22 kommentarer:

ANNA-LYS sa...

"Lagvigda" sikket vidrigt begrepp

Conrad Johansson sa...

Så det tycker du? Det är ett skruvat ordval från vår sida, det medger vi.
Har du sett den här diskussionen? Eller tittar du in, bara för att vara social?
De här pajsarna som vill 'rädda äktenskapet' argumenterar på samma sätt som de främlingsfientliga. Skillnaden är, att de fått högt uppsatta personer, att skriva på deras upprop.
Tack för din kommentar! Vi jobbar på att modernisera vår terminologi.
NB och Gwendolyn

ANNA-LYS sa...

Ha ha ha
en modern variant är "gängade".
Är Ni gängade med varandra?

Conrad Johansson sa...

Conrad Johansson sa...

Vi är lagligen skilda.
Det finns en massa varianter. Parbildning förekommer ibland hos fåglar. De gängar sig utan att imamen välsignar förhållandet. Sedan finns det exempel på månggifte, homosexualitet och transsexualitet bland djur. För att inte nämna alla fanerogamer, som sprider sin säd utan hämning. Skaparen verkar ha gillat mångfald. Så om man tror på honom, och vill inrätta samhället efter hans "naturliga" system, så måste vi acceptera en hel del, som ofta är förbjudet i lag. "Tager du, Spindelkvinnan, denne NN, att äta upp honom med hull och hår?" Kan det exempelvis låta, när pingstpastorn viger samman en antropofaginna med hennes make.

ANNA-LYS sa...

Hur gick det till innan kyrkan kom och gängade sig med staten? Jesus och Maria, var de gifta?

Conrad Johansson sa...

You're pulling my leg. ;-)

Josef och Maria var trolovade - inte gifta. Josef ville skiljas från Maria, när han upptäckte att hon var på smällen, men Gud talade till honom och sa' att han inte skulle förskjuta henne, eftersom "di di daa..." I den bibliska text, på vilken fundamentalisterna stöder sig, får vi veta, att deras store ledare var född utanför äktenskapet.

Din första fråga har jag delvis besvarat. Först 1734 blev vigsel en kyrklig angelägenhet. Tidigare var det väl föräldrarna som bestämde om äktenskapet, vilket fortfor in i kristen tid. Och tittar vi på herremännens sexuella relationer, så finner vi att de ofta hade en lagvigd hustru och en frilla som de älskade med. Barnen till hustrun var legitima arvingar till fadern, vilket inte frillebarnen var. Du kan ju läsa i bibeln om Abrahams söner Isak och Ismael. Isak fick ärva, medan Ismael fördrevs med sin mor Hagar ut i öknen. Det är det patriarkala samhället och den germanska rätten som präglat synen på äktenskapet. Hur det stod till i norden, innan skrivkonsten kom,kan vi bara gissa. Jag gissar att kvinnor och män var jämlika. De gudaväsen, som beskrivs i Eddan, är ju lika ofta kvinnor som män. Det kan ju spegla förhållandena i samhället.

Conrad Johansson sa...

Sverige som stat fanns inte förrän på 1500-talet, som bekant. När Ansgar kom till Birka, kom han till Birka, inte till Sverige. Olof Skötkonung, som präglade de första mynten i Sigtuna kring år 1000, var kung över Mälardalen och Västergötland. Det är en väldigt liten del av det, som senare skulle bli Sverige.

ANNA-LYS sa...

Tack, mycket intressant.

Nu lite nordisk mytologi, varför inte Kung Bore?

Conrad Johansson sa...

Hoppas att du inte skriver på den där listan nu, när vi har talat om, hur det egentligen ligger till.Vi kräver inte att du ska klippa håret och bli flata.

ANNA-LYS sa...

Jönsa-Pär har Kung Bore kommit till Birka?

Conrad Johansson sa...

Vi var tvugna att kolla upp detta. Kung Bore är en fritt fabulerad gestalt, vilken inte finns i den fornnordiska mytologin, lika lite som Kalle Anka finns där. Däremot hette Odens, Viles och Ves farfar 'Bure', men det är någon annan än 'kung Bore'. Om du vill veta, så kom det några snöflingor i dag. Solnedgången var fantastisk, och månen är full.

Anonym sa...

Jag är ogängad men jävlar vad jag har fått säd spritt i mig ändå;)

Conrad Johansson sa...

Visst är det trevligt! Vi är inte heller gängade längre, men det går lika bra i alla fall. :-)
Vad vi önskade, var en kommentar om varför äktenskapet är en nödvändighet för avlande av barn. Förmodligen beror utebliven kommentar på, att fundamentalisterna vet att de sitter inne med sanningen. För oss fåkunniga är äktenskapet ett socialt fördrag, som egentligen inte borde exkludera några. De som vill, ska få gifta sig. Om en församling vägrar viga dem, som enligt svensk lag har rätt att gifta sig, så ska den inte ha vigselrätten. Det är väl ganska självklar juridik. En präst, som inte kan tänka sig viga andra än folkpartister, ska rimligen fråntas sitt ämbete. Diskriminering är oacceptabel, och svensk lag är överordnad den enskildes samvete, som bjuder honom att diskriminera.
Hoppas du får en skön helg!

ANNA-LYS sa...

Nu får du ta och blogga om, ämnet är på torken ;-)

En go helg!

Conrad Johansson sa...

God helg!
Vi instämmer. Det är avgiftat, urvattnat och torrt. Vad vi tänker blogga om, är varför vi firar en stor högtig 25 december. Det krävs en del research, vilket medför att det kan synas läsaren vara stiltje här. Emellertid arbetar vi för fullt. Ha tålamod, så kommer ni att få läsa det bästa julevangeliet sedan profeten Klamydia på elvahundratalet.

Conrad Johansson sa...

Kanske kunde vi tillägga en sak:
Om Victoria och Daniel får en son som är bög, så har han rätt att gifta sig med en man. Vilken titel ska denne få? Fast man får hoppas, att monarkin skrotas dessförinnan.

ANNA-LYS sa...

Kurtan vill du säga till städerskan Gwendolyn att inte städa och plocka undan på mitt rum. Jag ogillar när man kastar andras surt förvärvade kommentarer. Jag vill inte se hennes städhukle där mer, men du är välkommen.

gråter

Conrad Johansson sa...

Självklart! Jag gör allt för min publik - särskilt för dig. Nu har jag också ändrat koden till S8hn29>7. Så nu lär hon inte komma och förstöra mer.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
ANNA-LYS sa...

På din tröskel jag står
med eldfängt långt hår
tänkte bjuda på en kaka
och med kaffegök smaka

Ha en vacker Lucia dag!

Conrad Johansson sa...

Välkommen, du lusens brud
så skön i din vita skrud
Med lysande krona i hår
du strax på min tröskel står.
Då vet man, att snart är det vår.


Ha en kul Lusse i Götet!

ps. jag är fortfarande ofrivillig nykterist, fast man kan ha kul i alla fall. ds.