2008-08-20

Vetenskap och folkbildning

Det fanns en tid, då läkarkåren var ett av de största hoten mot folkhälsan. Kung Gustav III blev ju beskjuten vid en maskerad. Han dog emellertid inte av skotten, utan av den medicinska behandlingen som följde. När homeopatin såg dagens ljus för tvåhundra år sedan, var det ungefär lika illa ställt inom skolmedicinen. Den sjuke som inte fick medicinsk behandling för sin åkomma, hade större chans att överleva, än den som drabbades av medicinsk behandling. De som fick homeopatiska medel hade också större chans till överlevnad. Medicin var ännu inte vetenskap. Exempelvis kände man inte till att bakterier kunde ge infektioner. Småningom utvecklades medicinen till vetenskap, och man släppte antika dogmer för att se hur det egentligen förhöll sig. Även homeopatin försökte likna vetenskapen. Dock kunde den inte släppa sina dogmer, eftersom den då skulle ha sågat av den gren den satt på.



Av förklarliga skäl låter den inte sina teser testas.


  • Lika botar lika Om patienten har symptom som liknar förgiftning av ämnet A, så ska han behandlas med ämnet A i utspädd form. Ofta späds tills inte en enda molekyl av ämnet sannolikt finns kvar. Dock har lösningsmedlet ett minne av den sista molekylen. Det är sant att vatten har många märkliga egenskaper, och vi vet inte allt om dess natur. Däremot skulle det vara enkelt att utföra ett dubbelblindtest för att se vilket vatten som har detta minne av molekylen A. Antingen vägrar homeopaterna eller uppfinner ytterligare en hypotes för att förklara fenomenen. Vetenskapen kännetecknas av en strävan efter förenkling. Den vill ha så få obevisade teser som möjligt. Pseudovetenskapen ser inga problem med att införa nya. Det gör ju också att det finns många pseudovetenskaper liksom det finns många religioner. Om man däremot söker sanningen, så finns det bara en. Emellertid är det inte så att alla inom skolmedicinen är överens. Det finns saker som kan ifrågasättas, tills ovedersägeliga bevis framkommer.
  • Homeopatin är ett komplement till skolmedicinen. Det är som att det skulle behövas ett komplement till skorstensfejaren, när hon har rensat rören. En som kommer och stänker vigvatten och välsignar rökgångarna.
  • Många homeopater har diplom från skolmedicinen. Det är ett mänskligt drag att be till Gud, när man befinner sig i en hopplös situation. Inför ett stort problem utför även djur dylika överloppshandlingar. Något bevis för homeopatins vetenskaplighet är det inte.
  • Alternativmedicin. Det finns en massa huskurer, som inte påstås vara vetenskapliga. De kan dock ha ett stort värde likaväl som de kan vara skadliga. Vi kan inte bara kasta årtusendens folklig erfarenhet, bara för att vi har en maskin som säger "ping". Dessa kurer testas av mainstream-medicinen. Flera moderna läkemedel har utvecklats ur folkmedicinen. Därför är det viktigt att vi inte raderar naturfolkens traditioner. De sitter inne med värdefull information. Det är beprövad erfarenhet, utan att vara vetenskap.
Slutligen en länk till VoF:
http://www.vof.se/folkvett/19912homeopatin---en-pseudomedicin-fyller-jamnt
____________________
tillägg
Vad vet vi om mått? Jag kollade runt lite på webben, och sökte på "kilogramme". Då hittade jag "Kilogramme, definition of". Då fick jag veta att ett kilogram är 1000 gram. Det var naturligtvis en amerikansk sajt. Definitionen är ju inte särskilt bra, om inte "gram" är väldefinierad. Det är alltså grundenheten för massa, som inte är så tydlig. Det är olyckligt, eftersom massa, och den därmed sammanhängande gravitationen, är helt fundamental för vår världsbild. Antagligen måste vi börja från andra hållet. Vi måste räkna ett visst antal atomer, och sedan väga dem. Guldatomer är en bra kandidater. Alla har samma massa, och de är föga reaktiva. Då skulle man kunna säga hur mycket en mol är. Sedan kan kilogammet defineras genom:
1 mol C-12 väger 0,012 kg
Vi skulle få svar på frågan om Avogadros tal är ett primtal. Allvarligt, så kommer en revision att utföras till 2011. Massenheten lär även få ett nytt namn: "gio" och "bes" är föreslagna. Lite löjligt, kan man tycka. När "liter" definierades som en kubikdecimeter, vållade det inga problem. Notera kan ju, att "kilomol" borde vara grundenheten för materiemängd, om volymenheten är en kubikmeter.

Inga kommentarer: