2008-08-23

Halt




Procent



Förut, 1967 tror jag det var, introducerades ett öl som kallades "mellanöl". Det hade en alkoholhalt av 3,6 viktprocent. Därmed menas, att det innehöll 3,6 gram alkohol per kilogram öl. Numera anges alkoholstyrkan i volymprocent, och ölet har därmed blivit en procent starkare, beroende på att alkohol är lättare än vatten. En annan intressant egenskap vid blandning är denna: Tag en liter vatten och en liter ren alkohol och blanda! Resultatet blir inte två liter blandning, utan något mindre. Härav kan man hävda att alkoholstyrkan i blandningen är strax över 50%. För man samma resonemang för vattnet, så visar det sig att "vattenstyrkan" också är drygt 50%.






Karat



Guldhalten anges med karat (ej att förväxla med viktmåttet karat=0,2 gram). Karat betyder 24-delar. En vanlig guldlegering är 18 karat. Hälften av atomerna är guld och hälften är koppar. Här är det skillnaden i molvikter som gör att det inte blir 18 och inte 12.




Partialtryck

Dessa bägge exempel visar att det kan vara knepigt att på ett rationellt sätt ange koncentration. Och problemen stannar inte vid "vardagliga" saker som pilsner och vigselringar. Den följer med in i vetenskapen. Surhetsgraden anges ju som bekant med ett "pH-värde". Vi kanske har lärt oss pH=-lg[H+], där [H+] betecknar koncentrationen i mol/liter. Den definitionen stämmer bara idealt utspädda lösningar. Den korrekta termodynamiska definitionen är pH=-lg{H+}, där {H+} betecknar "aktiviteten". Därmed menas att alla protoner inte är i "stridbart skick". Några är opassliga vid mättillfället. Fast hur många det rör sig om kan vi inte beräkna teoretiskt. Vi får lita till instrumenten. Så får vi definitionen "pH är vad min tyska mätare visar". Det är inte någon vidare vetenskap, i synnerhet som en annan mätare kan visa ett annat värde. Vi vill ha ett rationellt sätt att ange koncentrationen. Det bästa sättet som jag känner till är partialtryck i gaser. Gasmolekyler rör sig tämligen obehindrat. Alla soldater strider ständigt(hoppas vi).Torr (utan vatten) luft vid standardtillståndet(101325 Pa, 298 K) innehåller 0,78 atm N2, 0,21 atm O2 och 0,01 atm Ar. Om trycket ökar, så ökar alla ingående gasers partialtryck, vilket bland annat visar sig i att det är farligt att dyka djupare än 66 meter, om man andas luft, beroende på syrets giftighet vid ett partialtryck över 1,6 atmosfärer (detta är inte dykarsjuka eller "tryckfallssjuka", som beror på alltför snabb uppstigning). Emellertid stämmer mätningarna inget vidare vid extrema tryck och temperaturer. Dock behålls proportionaliteten vid tryck/temperaturändring. Förhållandet mella gaserna i en blandning förblir oförändrat. Det går att med tillräcklig noggrannhet bestämms koldioxidhalten i luften. Den har ökat under de senaste hundra åren. Det är alla överens om. Orsakerna till ökningen finns det fortfarande delade meningar om. Själv vill jag inte tro på att det beror på att min bil släpper ut eländet. Det är nog alla stearinljus som brinner i kyrkorna i tid och otid, som är orsaken.

Inga kommentarer: